Gaten boren: ontdek tips en gemiddelde kosten voor deze klus

Kosten gaten boren

Soort klus Gemiddelde prijs
Uurprijs gaten boren € 50,-
Gat boren afzuigkap / ventilatie € 200,-


Bovenstaande tabel geeft je een idee wat het boren van een gat door een vakman kost. Het bedrag is exclusief voorrijkosten.

Gaten boren: wat bepaalt de prijs?

De prijs die je betaalt voor het boren van een gat is van een aantal zaken afhankelijk. De vakman baseert zijn prijsvoorstel op de volgende onderdelen:

 • Soort klus
 • Soort muur

Soort klus

Je kan een vakman vragen gaten te boren voor uiteenlopende werkzaamheden. Het soort klus bepaalt de prijs die je betaalt aan de vakman.

 1. Gaten boren om iets op te hangen
  Heb jij een mooi schilderij dat je wilt ophangen of wil je een nieuw kastje aan de muur? De vakman kan in dit geval de gaten boren. De vakman zorgt dat je schilderij recht hangt en je kastje waterpas. Uiteraard zorgt hij voor de goede schroeven en pluggen. Voor deze klus vraagt onze vakman vaak een minimumprijs inclusief voorrijkosten. Anders is het voor hem niet rendabel om te komen. Heb je meerdere gaten die de vakman mag boren? Dan betaal je per uur 50 euro.
 2. Gaten boren voor afzuigkap of ventilatie
  Gemiddeld is het gat voor een afzuigkap of ventilatie 130, 150 of 160 millimeter. De precieze grootte bepaalt de prijs voor deze klus. Moet de vakman binnen afplakken? Dan brengt hij hiervoor extra kosten in rekening. Daarnaast kan het zijn dat de vakman leidingen vanuit de kruipruimte moet doortrekken en hiervoor gaten gaat boren. In dit geval is het wettelijk verplicht om een tweede vakman in te schakelen. Deze vakman blijft boven, terwijl de ander in de kruipruimte is. Je betaalt in dit geval ook meer.
 3. Gaten boren voor bekabeling Wil jij de tv-kabel naar boven leggen of wil je op zolder een extra wifi-punt maken en moet de internetkabel hiervoor naar zolder? Dan laat je de vakman gaten boren. De totaalprijs voor deze klus is vooraf afhankelijk van het soort materiaal van de muur en de bereikbaarheid. Wanneer de vakman niet eenvoudig gaten kan boren of de bekabeling kan doortrekken neemt de moeilijkheidsgraad van de klus toe. Hij is dan langer bezig en dat merk je in de kosten.

Soort muur

Naast het soort klus bepaalt ook het materiaal van de muur de totaalprijs van de klus. Dit heeft vooral te maken met de hoeveelheid tijd en het materiaal dat de vakman nodig heeft.

 • Gat boren in tegel
  Wanneer je iets wilt ophangen in je badkamer of keuken moet je in veel gevallen een gat boren in een tegel. Wanneer je dit niet nauwkeurig doet, gaat de volledige tegel kapot. In dat geval moet je een vakman inhuren om de tegel netjes te vervangen. Dit is duurder dan het laten boren van een gat in de tegel.
 • Gat boren in steen
  Voor het boren in steen gebruikt de vakman passend gereedschap. Daarnaast zorgt hij voor de schroeven en pluggen als hij iets moet ophangen. Ook zorgt de vakman dat hij geen leidingen raakt. Afhankelijk van de plek waar hij gaten gaat boren, gebruikt hij een leidingzoeker. Zo weet hij dat hij zonder schade en veilig boort.
 • Gat boren in beton
  Heb jij stevige betonnen muren? Dan is de vakman langer bezig met de klus dan wanneer hij in steen of hout moet boren. Ook gebruikt de vakman voor het boren van een gat in beton ander gereedschap. In veel gevallen maakt hij gebruik van een diamantboor.
Gaten Boren

Gipswand plaatsen

Soms is het een goed idee om de zolder op te splitsen in meerdere ruimtes. Een gipswand plaatsen is in zo’n geval een prima plan. Qua materiaal zijn er nog best wel wat verschillende opties en die hebben uiteraard een uitwerking op de prijs. Daarnaast stijgt de prijs natuurlijk naarmate het meerdere m² betreft. Over het algemeen kun je bij het plaatsen van een gipswand uitgaan van € 50,- tot € 80,- per m².

Tussenwand plaatsen € 899 euro

Keuken renoveren: Dit kost het.

De kosten voor keukenrenovatie kunnen erg uiteenlopen. De prijs van je nieuwe keuken wordt op basis van diverse factoren bepaald. Denk hierbij aan schilder- en spuitwerk, de keuze voor bepaalde apparatuur, al dan geen nieuwe indeling en ga zo maar door. Op deze pagina informeren we je over de diverse mogelijkheden en de bijbehorende prijzen.

Gemiddelde kosten voor keukenrenovatie

Soort klus Prijsindicatie
Vaatwasser aansluiten € 100 – € 300
Deurtjes schilderen € 30 – € 60
Fornuis vervangen € 45 – € 90
Werkblad vervangen € 150 – € 400
Totale renovatie keuken € 1000 – € 2500

De prijzen hierboven, zijn indicatieprijzen. Voor de renovatie van je keuken, kan een afwijkende prijs gerekend worden.

Wanneer je je keuken gaat renoveren, kan de prijs erg verschillen. Van het volledig ombouwen van een keuken, tot slechts een nieuw aanrechtblad; de kosten lopen uiteen. Reken voor een keukenrenovatie op een bedrag tussen de € 1000,- en € 2500,-, inclusief BTW, manuren en voorrijkosten.

 

Hoe wordt de prijs voor het renoveren van een keuken bepaald?

De prijs voor keukenrenovatie wordt op basis van diverse factoren bepaald:

Schilderen of spuiten

Je kunt je keuken een snelle en eenvoudige renovatie geven door deze te laten schilderen of spuiten. Zowel muren als plafond als keukenkastjes krijgen een nieuwe frisse laag. Dat doet het aanzicht van je keuken weer goed.

Met het schilderen van je keuken bedoelen we het schilderen van:

 • Keukenkastjes: Wanneer je je keukenkastjes wil laten schilderen, is er een aantal keuzes te maken:
  • Welke kleur wil je?
  • Wil je schilder- of spuitwerk?
  • Ga je voor glanzend of mat?

Laat je hierin goed adviseren door de vakman van je keuze. De kosten van het schilderen van je keukenkastjes komen doorgaans neer op een bedrag tussen de € 30,- en € 50,- per deurtje. Wanneer je je keukenkastjes wil laten spuiten, moet je rekenen op een bedrag tussen de € 40,- en € 60,-. Belangrijke kanttekening hierbij: Deze prijzen zijn niet alleen van bovenstaande keuzes afhankelijk, maar bijvoorbeeld ook van het materiaal van je keukenkastjes en de status ervan.

Overigens, wanneer je je keukenkastjes zorgvuldig wil laten schilderen, is het handig om de deurtjes, maar ook hendels en  handvatten uit de keuken te verwijderen en deze op een andere plek apart te schilderen. Zo vlot het schilderwerk sneller en is er ruimte in de keuken voor eventuele andere vakmannen om vast aan de slag te gaan. Wanneer alles geschilderd én gedroogd is, kunnen de deuren en hendels weer gemonteerd worden. Je keuken ziet er dan in één klap als nieuw uit.

 • Muren en plafonds: Wanneer je muren en plafonds wil laten schilderen, is het goed om te weten wat de ondergrond hiervan is. Op die manier kun je bepalen of er nog voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden of dat er direct geschilderd kan worden. Is er behoefte aan voorzorgsmaatregelen, dan kost dit extra tijd, materiaal en dus geld. Wanneer je meer wil weten over de exacte prijzen en kanttekeningen met betrekking tot spuitwerk en schilderwerk, lees hier dan meer.

Vervangen apparatuur:

Eens in de zoveel jaar is je keuken toe aan nieuwe apparatuur. Dit kan komen doordat je huidige apparatuur verouderd is, niet meer passend oogt bij je huidige keuken of niet langer de functionaliteiten heeft waar je behoefte aan hebt. We zetten hieronder op een rij welke apparatuur je bij een keukenrenovatie kunt vervangen en wat de bijbehorende kosten zijn. Let op: Deze kosten zijn exclusief de aanschafkosten van de apparatuur.

 • Koelkast vervangen: Voor het vervangen van je koelkast heb je doorgaans geen vakman nodig. De leverancier maakt dit, al dan niet tegen meerkosten, voor je in orde. Er is hierbij een verschil tussen het plaatsen van een inbouwkoelkast en een vrijstaande koelkast. In het geval van een vrijstaande koelkast zijn er geen montagekosten. Een vrijstaande koelkast hoeft alleen maar naar binnen gedragen en neergezet te worden. In het geval van een inbouwkoelkast doe je er daarentegen goed aan om even te controleren of de montage kosten inbegrepen zijn bij het bezorgen van de koelkast. Over het algemeen is dit het geval. Maar mocht het niet zo zijn, dan geldt er doorgaans een voordelige montage service.
 • Vaatwasser aansluiten: Voor het aansluiten van een vaatwasser, wordt gemiddeld € 100,- tot € 300,- gerekend. De exacte prijs wordt berekend op basis van het volgende:
  • Is het een inbouw vaatwasser?
  • Is er water en afvoer en elektra in de buurt?
  • Hoe ver staat de vaatwasser bij water, afvoer en elektra vandaan?
  • Moet er een keukenkast aangepast worden?

Wanneer je op al deze vragen reeds antwoorden hebt vóórdat je met een vakman contact opneemt, kan hij je op korte termijn van een goede richtprijs voorzien.

 • Fornuis vervangen: Wanneer je je fornuis laat vervangen, kost dit gemiddeld tussen de € 65,- en € 200,-. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van het volgende:
 • Moet het gat van het huidige fornuis worden aangepast?
 • Moet het oude fornuis verwijderd worden?
 • Moeten er leidingen verlegd worden?

Je kunt trouwens ook voor een oven in combinatie met een fornuis kiezen. Heb je dit al en wil je de combinatie laten vervangen door een nieuwe? Reken dan op een kostenplaatje tussen de € 45,- en € 90,-. Wanneer er op dit moment onder je fornuis nog een keukenkast zit, moet deze eerst verwijderd worden. Bovendien moet je in dit geval ook nog een stuk van het werkblad verwijderen.

 • Werkblad vervangen: Een nieuwe werkblad zorgt voor een nieuw uiterlijk van je keuken. Het laten vervangen van een werkblad kost gemiddeld zo’n € 150,- tot € 400,- (exclusief het werkblad en de wasbak). Is het werkblad heel erg zwaar, dan stijgen de kosten. Er zijn dan namelijk al snel twee mannen nodig om de klus te klaren. Ook belangrijk voor de uiteindelijke prijs: Wanneer het werkblad dat je hebt besteld direct in de goede maat bezorgd wordt, is het sneller geplaatst dan wanneer het op sommige plekken nog wat moet worden aangepast.
 • Wil je een bruisendwater kraan?

Volledig renoveren keuken

Het totaal renoveren van je keuken brengt meer kosten met zich mee dan enkel wat schilderwerk aanbrengen en een aantal nieuwe apparaten plaatsen. Wanneer je je keuken totaal wil renoveren, kun je uitgaan van een totaalprijs van € 1000,- tot € 2500,-, inclusief BTW, voorrijkosten en manuren, exclusief aanschaf van de keuken zelf. De exacte kosten kunnen echter ook in het geval van een totale renovatie nog erg uiteenlopen. Het belangrijkste prijsverschil wordt hierbij bepaald door de indeling. Daarom leggen we je hierover nog wat meer uit:

 • Indeling blijft hetzelfde: Wanneer je een nieuwe keuken aanschaft maar de indeling blijft grotendeels hetzelfde, kun je rekenen op een bedrag van ongeveer € 1000,- voor de plaatsing ervan. Ga je voor extra apparatuur dan zullen er extra leidingen en elektra worden gelegd dan wel verlegd en misschien moet er ook een extra groep worden aangemaakt. Dit is een aardig project, maar niet zo ingrijpend als een keukenrenovatie waarbij de complete indeling verandert.

Indeling verandert: Wanneer je besluit om de complete indeling van je keuken om te gooien, ga je dat terugzien in de kosten. Reken hiervoor op een bedrag tussen de € 1500 ,- en € 2500,-. Wanneer er een muur gesloopt moet worden, een keukeneiland moet worden aangelegd of er moeten leidingen en elektra in de muur of vloer gefreesd worden, brengt dat de nodige kosten met zich mee. Wanneer de complete indeling van de keuken verandert, zullen enkele muren ook opnieuw gestuct moeten worden en wellicht kies je ook voor een nieuwe vloer of wil je deze laten egaliseren. Nieuwe apparatuur vraagt misschien wel om een extra groep in de groepenkast. Bekijk hierbij ook goed of de groepenkast dit wel aan kan. Misschien is deze namelijk wel verouderd waardoor je geen groep meer bij kunt plaatsen. In dat geval doe je er goed aan om een nieuwe groepenkast te plaatsen.

Trap Bekleden

Gemiddelde kosten vloerbedekking leggen

Gemiddelde kosten vloerbedekking leggen

De totale prijs die jij betaalt voor een stoffeerder is afhankelijk van een aantal factoren. Om te beginnen bepaalt de stoffeerder zijn prijs op basis van het aantal vierkante meters. Vervolgens rekent de vloerenlegger een meerprijs voor het lijmen of spannen van het tapijt. Ook vind je in de offerte terug of de vloerbedekking in een ruimte met veel hoekjes en nisjes moet worden geplaatst en wanneer er een ondervloer nodig is. Voor beide zaken rekent de stoffeerder vaak een meerprijs.

Kosten vloerbedekking leggen per m² (prijsindicatie)

Gemiddelde kosten vloerbedekking leggen €5 – €10
Meerprijs leggen ondervloer €1 – €3
Meerprijs rondom verlijmd Circa €1,75
Meerprijs volledig verlijmd Circa €2,50
Meerprijs moeilijke ruimte €1 – €3

Voor een goede prijsindicatie is het belangrijk dat jij precies weet hoeveel vierkante meter tapijt er moeten worden gelegd. In sommige gevallen kan het ook verstandig zijn om klussen te combineren. Wil jij bijvoorbeeld nu een stoffeerder in je woonkamer tapijt laten leggen en binnen enkele maanden in je slaapkamer en de studeerkamer? Door deze klussen slim te combineren, kun je vaak een korting afspreken per vierkante meter. Om je een idee te geven:  tussen de 15 m2 en 35 m2 zit qua kosten per vierkante meter zo’n € 1,- à € 2,- verschil.

Keuken Renovatie

Hoe krijg je een offerte op maat?

De kosten voor het leggen van vloerbedekking is dus van een aantal factoren afhankelijk. Bespreek voor een offerte op maat daarom de volgende punten met de stoffeerder:

 • Hoeveel vierkante meter tapijt moet er worden gelegd?
 • Wil je het tapijt bevestigen aan de ondervloer of mag de stoffeerder het los leggen?
 • Is er een ondervloer nodig en moet deze gelegd worden?
 • Heeft de kamer alleen maar rechte hoeken of zijn er veel hoeken / nisjes?
 • Welk tapijt moet de stoffeerder leggen?

Alles besproken? Dan kan de vloerenlegger aan de slag met een nauwkeurige prijsindicatie. Zo heb jij voordat de klus start dus al goed zicht op de kosten voor het leggen van de vloerbedekking.

Gemiddelde kosten tapijt leggen inclusief lijmen

Voor het leggen van vloerbedekking heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt het tapijt los leggen, het tapijt verlijmen of het tapijt laten spannen. Voor het verlijmen van het tapijt heb je twee keuzes: alleen rondom verlijmen of volledig verlijmen. Voor een langdurig resultaat adviseren vakmannen dat je het tapijt volledig laat verlijmen. Zo voorkom je namelijk dat de vloerbedekking verschuift, krimpt of uitzet.  Naast het resultaat heeft het soort plaatsing ook effect op de totale prijs voor het laten leggen van de vloerbedekking.

Kosten vloerbedekking leggen: volledig verlijmen

Het volledig verlijmen van de vloerbedekking betekent niets anders dan dat het tapijt volledig wordt bevestigd op de ondervloer. Hierbij is het vooral fijn dat je tapijt niet verschuift wanneer je bijvoorbeeld een meubel verplaatst. Om jouw vloerbedekking volledig te verlijmen, rekent de stoffeerder vaak een meerprijs van circa €2,50.

Volledig verlijmen is overigens alleen mogelijk als de ondervloer voldoende egaal is. In de praktijk komt dit erop neer dat in veel woningen de vloer geëgaliseerd moet worden of dat er een nieuwe ondervloer gelegd moet worden. Is dit bij jouw woning ook het geval? Dan komen er bij de totaalprijs ook nog kosten voor de aanschaf en het leggen van de ondervloer.

Kosten vloerbedekking leggen: Rondom verlijmen

Je kunt de stoffeerder ook vragen om de vloerbedekking rondom te verlijmen. Zo kun je kosten besparen en is het eenvoudiger om je tapijt uit de woning te halen zonder dat de volledige ondervloer wordt beschadigd. Met rondom verlijmen krijg je wel een minder duurzaam resultaat dan wanneer je kiest voor volledig verlijmen.

Bij het rondom verlijmen wordt de vloerbedekking aan de randen en naden aan de ondervloer vastgelijmd. Voor het rondom verlijmen van het tapijt rekent de stoffeerder een meerprijs van ongeveer €1,75.

Kosten vloerbedekking leggen: Spannen

Naast het rondom of volledig verlijmen is het ook mogelijk om je tapijt te laten spannen. Dit is een specialistische klus die je kunt uitbesteden aan een ervaren stoffeerder. Bij het spannen van het tapijt wordt de vloerbedekking gespannen met behulp van spanlatten.  De latten worden op de vloer gelijmd of gespijkerd. Vervolgens wordt de tapijtrand met speciaal gereedschap om de latten gespannen. Dit zogeheten plaatselijk fixeren is vooral praktisch wanneer je het tapijt binnen enkele jaren toch weer wilt vervangen. Het verwijderen van een gespannen tapijt is een stuk eenvoudiger dan het verwijderen van een volledig verlijmd tapijt. Dit zie je ook terug in de prijzen voor het verwijderen van vloerbedekking.

Of spannen van het tapijt bij jouw vloerbedekking ook het mooiste resultaat geeft, is onder andere afhankelijk van het type onderzijde dat jouw tapijt heeft. Laat je hier dus goed over informeren door een vakman. De stoffeerder rekent voor het spannen van het tapijt een meerprijs tussen de €2,50 en €2,75.

Overigens geldt voor alle manieren waarop de vloerbedekking gelegd kan worden: laat je goed informeren en kies de optie die het beste aansluit bij jouw budget, het type tapijt en het gebruik van de ruimte. Zo is bijvoorbeeld het leggen van vloerbedekking op de trap een specialistische klus waar de gemiddelde stoffeerder een meerprijs voor rekent.

Gemiddelde kosten ondervloer leggen

Laat jij een nieuwe vloerbedekking leggen? Dan is het ook goed om te stil te staan bij de ondervloer. Is de ondervloer bijvoorbeeld voldoende egaal? Dan kun je ervoor kiezen om het tapijt direct op het beton te plaatsen. Woon je in een appartement? Dan ben je wellicht gebonden aan een bepaalde geluidsrestrictie. In veel appartementen is een geluidsisolerende ondervloer dan ook verplicht.

Heb je een oude woning met een houten vloer? Ook dan is een ondervloer de beste optie. Oude houten vloeren zijn vaak karakteristiek, maar vertonen ook nogal wat oneffenheden. Dit heeft nadelige effecten voor je tapijt. Zo slijt de vloerbedekking veel sneller wanneer je het tapijt direct op de houten vloer legt. Daarnaast is het voor de stoffeerder niet mogelijk om het tapijt volledig te verlijmen op een oude houten vloer. De lijm gaat tussen de planken door waardoor er een slechtere hechting is.

Kijk dus altijd samen met jouw vakman of er een ondervloer nodig is. Dit kan de levensduur van jouw tapijt enorm verlengen.

Kosten vloerbedekking leggen: ondervloer

Laat jij een ondervloer leggen in jouw woning? Dan kun je kiezen uit verschillende soorten ondervloeren waarvan de meeste zijn gemaakt van vilt of rubber. De prijs is dus ook afhankelijk van het soort ondervloer dat je kiest. Grofweg kun je rekenen op kosten tussen de €5,- en € 16,- per vierkante meter.

Onder Vloer

Welke ondervloer bij jouw klus past, is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Hoe intensief wordt de ruimte gebruikt?
 • Heb je vloerverwarming of -koeling?
 • Moet de ondervloer voldoen aan geluidsnormen?
 • Heb je last van optrekkend vocht?

Laat je voor de keuze van een ondervloer voorlichten door een vakman. Zo voorkom je dat je onnodig kosten maakt.

Kosten vloerbedekking leggen: moeilijke ruimtes

Het leggen van vloerbedekking in een kamer met alleen maar rechte hoeken is eenvoudiger dan het leggen van tapijt in een kamer met veel hoeken en nisjes. In een kamer met alleen rechte hoeken is de stoffeerder dus vaak sneller klaar. Mag de stoffeerder in jouw woning vloerbedekking leggen in een moeilijke ruimte? Hou er dan rekening mee dat je vaak een hogere prijs betaalt voor moeilijke ruimtes.

Meerprijs moeilijke ruimtes

In een ruimte met verschillende hoeken en nisjes moet de stoffeerder meer snijden. Hier komt dus vaak meer (reken)werk bij kijken. Daarom rekent de vakman voor moeilijke ruimtes vaak een hogere prijs per vierkante meter. Vaak ligt deze prijs tussen de € 1,- en € 3,- hoger dan het leggen van tapijt in eenvoudige ruimtes.

Heb jij een kamer met veel hoekjes en nisjes? Dit maakt het vaak lastiger om uit te rekenen hoeveel vierkante meter tapijt je nodig hebt. Laat je hiervoor adviseren door de winkel of de vakman.

Kosten vloerbedekking leggen: gemiddelde prijs tapijt

Voor je een stoffeerder inschakelt, is het natuurlijk van belang welk tapijt jij op de vloer wilt. Eigenlijk is er voor elk budget een tapijt. Het verschil in prijs wordt vooral veroorzaakt door de dikte en dus de kwaliteit van het tapijt.

De goedkoopste variant is naaldvilt vanaf circa € 3,- per vierkante meter. Naaldvilt wordt overigens vaker commercieel gebruikt en vind je niet vaak terug in woningen. Hoogpolig tapijt is de duurste variant tapijt. De prijs van hoogpolig tapijt kan oplopen tot  € 60,- per vierkante meter.

Bij een nieuw tapijt betaal je dus voor de stof, de dikte en de vlekgarantie.

Welk tapijt past bij jou?

De ruimte, de sfeer van jouw huis en de samenstelling van jouw huishouden is bepalend voor de keuze van het soort tapijt. Zo wil je met een gezin met kleine kinderen tapijt dat tegen een stootje kan. En in je slaapkamer wil je vaak ander tapijt dan in de woonkamer.

Kortom, laat je door een vakman informeren welke keuzes je hebt en welke keuze bij jouw woonwens past. Zo weet je precies welke wensen met jouw budget haalbaar zijn. Vaak kun je een pakketdeal afspreken als je het tapijt laat leggen door het bedrijf waar je de vloerbedekking koopt. Dat scheelt in de kosten.

Praktisch advies van een professional.

Als je vloerbedekking wil laten leggen is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over het leggen van vloerbedekking.

Advies van onze vakman:

In een showroom is de lichtinval anders dan in uw huiskamer. Het is daarom verstandig om een vakman met stalen bij u thuis langs te laten komen zodat u een gedegen keuze kunt maken.

Kosten trap bekleden

Gemiddelde kosten trap bekleden

Je trap is allang niet meer alleen een functioneel onderdeel in je woning. Natuurlijk gebruik je je trap primair om van beneden naar boven te lopen en vice versa. Maar daarnaast is je trap vooral een verlengstuk van je interieur. Wil jij je trap naadloos over laten gaan op de vloer van de gang? Of wil je dat je trap een echte blikvanger is? Wat jouw wens ook is, je trap bekleden biedt in alle gevallen uitkomst.

Ben je erg handig en vind je het leuk om aan een uitdagend project te beginnen? Dan kun je zelf je trap bekleden. Wees je er wel van bewust dat het bekleden van een trap specialistisch werk is en je slordigheden moeilijk kunt verbloemen. Ook neemt het bekleden van de trap aardig wat tijd in beslag. Zeker het leggen van tapijt, hout, laminaat of pvc is een lastige klus dat veel mensen liever uitbesteden aan een vakman. Dan weet je namelijk zeker dat je trap er de komende jaren weer netjes bij ligt. En krijg je ook nog eens garantie op het werk.

Trap bekleden: kosten

Soort Gemiddelde prijs
Trap bekleden met laminaat € 500,- tot € 700,-
Trap bekleden met tapijt € 700,- tot € 900,-
Trap bekleden met PVC € 1000,- tot € 1400,-
Trap bekleden met eikenhout € 2.000,- tot € 2.500,-


Bovenstaande tabel geeft je een idee wat de klus ‘trap bekleden’ kost. Dit is de gemiddelde prijs voor een trap. Door het soort trap, het materiaal of jouw specifieke wensen kan de totaalprijs hoger of lager uitvallen. Neem voor een prijsvoorstel op maat contact op met een vakman.

Trap Bekleden

Trap bekleden: wat bepaalt de prijs? 

De prijzen voor het bekleden van de trap kunnen aardig van elkaar verschillen. Dit heeft te maken met de volgende prijsbepalende factoren:

 • Soort trap
 • Soort trapbekleding
 • Stootborden en trapwangen
 • Extra opties
 • Verwijderen oude bekleding

Soort trap

Het soort trap bepaalt voor een deel de totaalprijs van deze klus. Dit heeft vooral te maken met de tijd die de vakman bezig is met het bekleden van de trap. Een rechte trap is daarom een stuk goedkoper dan een open trap met bochten. Bij een open trap met bochten zitten meer traptreden die moeilijk te bekleden zijn. Maar niet alleen het soort trap is van belang voor de prijs. Ook wil de vakman graag weten hoeveel treden en trappen hij moet bekleden. Op basis van het aantal en soort trappen kan de vakman bepalen hoeveel tijd hij bezig is en hoeveel materiaal hij hiervoor nodig heeft. Dit helpt bij het maken van een prijsvoorstel op maat.

*Tip!*Heb jij naast het bekleden van de trap nog meer klussen die de vakman kan doen? Bijvoorbeeld het leggen van vloerbedekking in de slaapkamer of het ophangen van de gordijnen? Wanneer je de vakman vraagt voor meerdere klussen kun je vaak een aantrekkelijker tarief per klus afspreken. Op deze manier kun je besparen op de klus ‘trap bekleden’.

Soort trapbekleding

Het materiaal dat jij kiest voor het bekleden van de trap heeft direct effect op de prijs. Je kunt kiezen voor hout, laminaat, tapijt of pvc om je trap mee te bekleden.

Hout
Wanneer je voor houten trapbekleding gaat, kies je voor de duurste optie. Hout is een natuurlijk materiaal en geeft je trap een landelijke, warme uitstraling. Je hebt veel verschillende soorten hout die qua prijs veel van elkaar verschillen. Toch is dit materiaal bijna altijd duurder dan de andere opties waarmee je je trap kunt bekleden. Een voordeel van hout is wel dat je het na een aantal jaar gewoon weer kan schuren, lakken en schilderen. Zo kun je relatief goedkoop je trap voor de tweede keer bekleden.

Trap bekleden PVC
PVC is na hout het meest kostbare materiaal om je trap mee te bekleden. Deze kunststof trapbekleding kun je in veel verschillende soorten en maten krijgen. Zo heb je PVC in diverse kleuren en kun je ook kiezen voor een houtmotief. Het voordeel van PVC is dat het prima tegen water kan, niet snel slijt en ook nog eens minder hol klinkt. Je trap bekleden met PVC is daarom een prima optie voor een trap in je huis die je intensief gebruikt.

Laminaat
Je kunt er ook voor kiezen om je trap te laten bekleden met laminaat. Laminaat is een stuk betaalbaarder dan de vorige twee opties. Laminaat slijt niet snel en is makkelijk schoon te houden. Niet voor niets kiezen veel mensen voor laminaat op de trap. Past laminaat het best bij jouw budget? Dan vind je vast een variant die je aanspreekt. Laminaat is er namelijk in veel verschillende kleuren en motieven.

Trap bekleden tapijt
Tapijt is een budgetvriendelijke optie voor het bekleden van de trap. Daarnaast dempt tapijt het geluid en heb je meer grip als je naar boven loopt. Tapijt kent vaak ten onrechte het vooroordeel dat het alleen bij oubollige inrichtingen past. Dat is allang niet meer het geval. Je hebt tapijt in zoveel verschillende kleuren dat er ook voldoende aanbod is voor een moderne inrichting. 
Laat je wel goed voorlichten over de kwaliteit van het tapijt. Hier zit een groot verschil tussen. Je kunt kiezen voor stug of een zacht materiaal. Er zijn dus genoeg opties om je trap te bekleden met tapijt. Laat je je trap bekleden met tapijt? Plaats dan eerst een ondertapijt. Hierdoor slijt de trap minder en krijg je een nog betere geluidsdemping.

Stootborden en trapwangen

Je trap bestaat niet alleen uit traptreden. Aan de zijkant zitten de trapwangen en tussen de treden vind je stootborden. Deze vind je overigens niet bij een open trap. Wanneer je je trap laat bekleden, wil de vakman graag weten of je ook de trapwangen en stootborden wil bekleden. Het is dus slim om daar vooraf over na te denken. Het bekleden van de trapwangen zit vaak al in de totaalprijs van de vakman. Voor het laten bekleden van de stootborden rekent de vakman een meerprijs.

*Tip!*Laat je de stootborden ook bekleden? Denk er dan ook eens over na of je de stootborden in een ander motief wil dan de rest van de trap. Dit geeft je trap een speels en verrassend effect.

Extra opties

Naast het laten bekleden van de trap heb je ook nog een aantal opties waar je uit kunt kiezen. Zo kun je er voor kiezen om verlichting te plaatsen in de traptreden met een led-strip of spotjes. Maar je kunt voor de veiligheid ook anti-slip strips en een stevige trapleuning laten plaatsen. Welke opties jij kiest, hangt af van welke onderdelen jij belangrijk vindt en welk budget je te besteden hebt. Een vakman rekent voor elke optie extra kosten.

Verwijderen oude trapbekleding

Voor de vakman de trap kan bekleden, moet hij de oude bekleding verwijderen. Voor het verwijderen van lijm op waterbasis maak je gebruik van warm water. Lijm op oplosmiddelbasis verwijdert de vakman met een speciale lijmverwijderaar. Na het loshalen van de bekleding voert de vakman dit zelf af.

*Tip!*Wil jij besparen op de klus ‘trap bekleden’? Dan kun je ervoor kiezen om zelf de oude trapbekleding te verwijderen. Het kan een redelijk frustrerend klusje zijn, maar je bespaart zo’n driehonderd euro. Na het verwijderen van de trapbekleding kun je dit wegbrengen naar de milieustraat in jouw gemeente.

Trap bekleding lang mooi houden

Wanneer je de trap hebt laten bekleden, wil je natuurlijk lang genieten van je nieuwe trap. Een manier om dit te doen, is het schoonhouden van je trap. Je kunt een inloopmat bij de voor- en achterdeur plaatsen. Zo komt er minder vuil het huis binnen. Maar je kunt ook afspreken dat je niet met schoenen op de trap loopt. Als je ook voorzichtig bent met zware voorwerpen op de trap, kun je het opnieuw bekleden van de trap uitstellen.

 • Heb jij houten trapbekleding? Dan moet je regelmatig stofzuigen en de trap schoonmaken met een vochtige doek. Gebruik liever geen chemische schoonmaakmiddelen en laat geen water op de trap liggen.
 • Laat jij de trap bekleden met PVC? Je houdt een PVC-trap hetzelfde schoon als een houten trap. Het enige verschil is dat het bij PVC geen ramp is als er water op blijft liggen.
 • Heb jij laminaat op de trap? Ook dan moet je regelmatig stofzuigen en aan de slag met een licht vochtige doek. Ga liever niet aan de slag met poetsmiddel of lak. Deze producten komen de levensduur van je laminaat niet ten goede.
 • Laat jij je trap bekleden met tapijt? Het zal je niet verbazen dat je ook dan regelmatig moet stofzuigen. Daarnaast kun je eens in de zoveel tijd een stoomreiniger gebruiken om het tapijt te reinigen.

Advies van onze vakman

Wanneer je je trap gaat bekleden zijn er veel zaken waar je op kunt letten. Niet alleen voor het materiaal, maar ook qua kleur zijn er veel verschillende keuzes. Om nog maar te zwijgen van de extra opties die je hebt. Werkspot vroeg aan van de vakmannen welke keuze verstandig is bij de aanschaf van tapijt. Onze vakman adviseert: “Wij adviseren altijd een ondertapijt. Hierdoor slijt het tapijt minder snel en is er een betere geluidsdemping.”

Contactformulier

Of bereik ons op de volgende manieren

Klusbedrijf Brabant B.V.
Pater van den elsenlaan 26-43
5462GG Veghel
+31644923891
Info@brabantklusbedrijf.com

Openingstijden
Ma – vr: 9:00-18:00
Za & zo: Op afspraak